Τώρα διαβάζετε
Όνειρα: Ποια είναι η σημασία τους;

Κριος

Ταυρος

Δίδυμοι

Καρκίνος

Λέων

Παρθένος

Ζυγός

Σκορπιός

Τοξότης

Αιγόκερως

Υδροχόος

Ιχθύες

Όνειρα: Ποια είναι η σημασία τους;

Τα όνειρα είναι εικόνες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του ύπνου και μάλιστα στη φάση REM (Rapid Eye Movement). Για τα όνειρα καθώς και για την ερμηνεία τους έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες –πράγμα λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι ο μέσος άνθρωπος περνάει 5-6 χρόνια της ζωής του βλέποντας όνειρα, δηλαδή περίπου 2 ώρες καθημερινά–, και είναι σίγουρο πια ότι τα είναι στενά συνδεδεμένα με την ψυχολογία.

Ο πατέρας της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ θεωρούσε ότι τα όνειρα αποτελούν το μέσο έκφρασης των ασυνείδητων επιθυμιών του ατόμου, επισημαίνοντας ότι τα κακά όνειρα επιτρέπουν στον εγκέφαλο να αποκτήσει τον έλεγχο των συναισθημάτων που προκαλούνται από δυσάρεστες εμπειρίες. Ο άλλος εξίσου σημαντικός ψυχίατρος, Καρλ Γιουνγκ, διατύπωσε τη θεωρία ότι τα όνειρα αντισταθμίζουν τα μονόπλευρα συναισθήματα που γεννιούνται στη συνείδησή μας, ενώ ο Ούγγρος ψυχαναλυτής Φερέντζι υποστήριξε ότι ένα όνειρο εκφράζει κάτι που δεν μπορεί να εκφραστεί εντελώς.

Το περιεχόμενο των ονείρων και η σημασία του
Στα όνειρα κυρίαρχες αισθήσεις είναι η όραση και η ακοή, σε αντίθεση με την αφή και τη γεύση που σπάνια βιώνονται, ενώ είναι άμεσα συνδεδεμένα και το περιβάλλον μας, τα ερεθίσματα και τις εμπειρίες μας. Αξίζει, λοιπόν, να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι της ασπρόμαυρης εποχής έβλεπαν ασπρόμαυρα όνειρα, ενώ με το πέρασμα των χρόνων και τη συνεχή έκθεση στα χρώματα, τα όνειρα άρχισαν να γίνονται έγχρωμα. Σύμφωνα με την άποψη των ψυχολόγων, τα χρώματα στα όνειρα εκφράζουν συναισθήματα.
Κι ενώ υπάρχουν κάθε είδους ονειροκρίτες για την ερμηνεία των ονείρων, η ψυχολογία θεωρεί ότι η ερμηνεία τους είναι καθαρά υποκειμενική. Θα πρέπει να αναλύσουμε κάθε στοιχείο του ονείρου και να βρούμε τι είναι αυτό που μας συνδέει μαζί του.

Ευχάριστα και δυσάρεστα όνειρα

Σύμφωνα με τη ψυχολογία τα όνειρα είναι απόρροια της ψυχικής μας κατάστασης καθώς και των σκέψεών μας. Σε περιόδου μεγάλου άγχους είναι λογικό να βλέπουμε δυσάρεστα όνειρα, ενώ η συναισθηματική ευφορία οδηγεί σε ευχάριστα.

Όνειρα που επαναλαμβάνονται

Διάβασε επίσης

Είναι σύνηθες να βλέπουμε τις ίδιες εικόνες ανθρώπων ή τόπων στα όνειρά μας. Το μετατραυματικό στρες είναι μία από τις κύριες αιτίες των επαναλαμβανόμενων ονείρων, αφού αρκετά συχνά άνθρωποι που έχουν βιώσει ένα σοκαριστικό γεγονός το βλέπουν στη συνέχεια για μεγάλο διάστημα στον ύπνο τους. Μελετώντας και αναλύοντας το επαναλαμβανόμενο όνειρο, βρίσκουμε και με ποια ακριβώς βαθύτερη σκέψη, συναίσθημα ή ανησυχία σας σχετίζεται. Κάποια από τα πιο συνηθισμένα επαναλαμβανόμενα όνειρα είναι: η πτώση από ύψος (μπορεί αν συμβολίζει την έλλειψη στήριξης που έχουμε ανάγκη), η αποτυχία στις εξετάσεις (ίσως να δείχνει το φόβο μας για κάτι στο οποίο θα πρέπει να δοκιμαστούμε και να επιτύχουμε) καθώς και η αδυναμία κίνησης, είτε οφείλεται σε λόγους υγείας είτε σε εξωγενείς παράγοντες (πιθανόν να υποδηλώνει μια δύσκολη κατάσταση στην κανονική μας ζωή από την οποία δεν μπορούμε να απεμπλακούμε).

Εφιάλτες και Νυχτερινοί Τρόμοι
Οι εφιάλτες είναι δυσάρεστα όνειρα που προκαλούν τη θλίψη, το φόβο, ενίοτε και τον τρόμο. Οι νυχτερινοί τρόμοι δεν πρέπει να συγχέονται με τους εφιάλτες, αφού δεν είναι καν όνειρα. Κάποιος που βιώνει νυχτερινό τρόμο δεν ξυπνά εντελώς, ενώ αν κάποιο τρίτο πρόσωπο προσπαθήσει να τον ξυπνήσει το επεισόδιο μπορεί να συνεχιστεί για 10 έως και 20 λεπτά. Οι εφιάλτες συμβαίνουν κατά το στάδιο REM ενώ οι νυχτερινοί τρόμοι εκτός REM, κατά τη διάρκεια αργών κυμάτων ύπνου συνήθως στο 4ο στάδιο. Κάποιος που έχει δει εφιάλτη μπορεί να θυμηθεί όσα ονειρεύτηκε, σε αντίθεση με εκείνον που θα ξυπνήσει από νυχτερινό τρόμο ο οποίος δεν θυμάται απολύτως τίποτα, αλλά αισθάνεται φόβο και πανικό. Μιας και ο νυχτερινός τρόμος δεν προκαλείται από όνειρο είναι συχνό φαινόμενο το άτομο που τον βιώνει, αφού ξυπνήσει, να έχει χάσει τον προσανατολισμό του ή ακόμα και τη μνήμη του, η οποία βέβαια θα επανέλθει πολύ γρήγορα.

Συνειδητό όνειρο
Είναι το όνειρο κατά το οποίο το άτομο έχει πλήρη συνείδηση του τι συμβαίνει, ενώ μπορεί ακόμα και να επέμβει όσο το όνειρο είναι σε εξέλιξη κάνοντας ενέργειες που δεν μπορούσε να κάνει σε πραγματικό περιβάλλον. Ξυπνώντας από ένα συνειδητό όνειρο, έχουμε τη δυνατότητα να αναπολήσουμε πλήρως το τι βλέπαμε.

Μπορούν τα όνειρα να προβλέψουν το μέλλον;
Ναι, είναι δυνατόν τα όνειρα να λειτουργήσουν προφητικά και να προβλέψουν μελλοντικές καταστάσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε όνειρό μας αποτελεί προμήνυμα για κάτι που θα συμβεί. Τις περισσότερες φορές τα όνειρα αντανακλούν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη γενικότερη ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ωστόσο είναι πολλοί οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν προαισθητικά όνειρα, αλλά είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχουν την ικανότητα να τα βλέπουν.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.